Şiddet denilen insanlık dışı hareketin dur durak bilmediğini bir kez daha gördük, bu Kovit19 salgını günlerinde. Hem de en olmadık durumlarda, en olmadık yerlerde ve en olmadık insanlara karşı.
Trabzon'da, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde hasta yakınları Doktor Esra Ersöz Genç'e oksijen tüpüyle kovaladılar.
Türkiye'de ilk koronavirüs vakası 11 Mart'ta tespit edildi ve ardından hızlıca izolasyon önlemleri hayata geçti. Bu kapsamda insanlar evlerine çekildi. Karantina noktaları dışında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmadığı bu günlerde, yıllardır ülkemizin kanayan yarası haline gelen kadına şiddet hız kesmeden tırmanıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Mart ayı raporu bu acı tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi. 11 Mart'tan 31 Mart'a kadar geçen 20 günlük süreçte 21 kadın katledildi. 1 Mart'tan 11 Mart'a kadar ise 8 kadın öldürüldü. Mart ayında 29 kadın vahşice hayattan koparıldı.
Peki bu şiddetin önüne neden geçemiyoruz?
Yasal düzenlemeler yapılıyor, ancak bir şekilde kadına şiddet uygulayanlar bir şekilde ellerini kollarını sallayarak gezebiliyorlar. Kimi zaman toplumsal baskı nedeni ile kadının şikayetinden vazgeçmesi, kimi zaman da korkarak vazgeçmesi nedeni ile daha başında şiddeti önleyememiş olmamız sonucu cinayetle noktalanıyor.
Kavrayamadığımız bir gerçek var. Eğer toplumdaki kadın-erkek ayrımını bir kenara bırakır, kadını da erkek ile aynı değerle ve aynı statüde görebilir, daha doğrusu insan olarak algılamaya başlayabilirsek bu cinayetlerin önüne geçebileceğiz. Kavrayamadığımız kadının da bir insan olduğu ve erkekten farklı olmadığı gerçeği…
ORTAYA KARIŞIK
Korona günlerinde gazetelerde ve haber sitelerinde yer alan haberlerden bir derleye yaparsak eğer bakın neler görüyoruz.
“Koronavirüs test sayısı 1 milyonu aştı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Nisan gününe ilişkin koronavirüs verilerini paylaştı.”
Bu rakam 83 milyon için ne ifade ediyor. Yani bu kadar test sonucunda eğer vaka sayısı sıfırlanırsa kovit-19’dan kurtulacak mıyız?
Ya test yapılmayan 82 milyon?
Alman Die Welt, vatandaşların yaz tatili için Türkiye'ye gitmesini önerdi. Almanlar tarafından da önemli bir merkez olan Türkiye'yi öne çıkaran Die Welt, Türkiye'nin, vaka sayılarının düşmesi sebebiyle bu sezonda da tercih edileceğinin öngörüldüğünü söyledi. (Hürriyet)
Türkiye'de 51 günde akaryakıt fiyatları 36 kez değişti
Küresel piyasalarda petrol krizinin başlamasıyla birlikte Türkiye'de de akaryakıt fiyatları hemen hemen her gün değişmeye başladı. 10 Mart'tan bugüne benzinin litre fiyatı 24 kez değişirken, motorinin litre fiyatı 12 kez değişti. Bu zaman zarfında benzinin litre fiyatına 14 kez indirim gelirken motorinin litre fiyatına 8 kez indirim geldi.
Korona Günlerinde Kadına Yönelik Şiddet Artıyor
UN Women’ın koronavirüs döneminde kadına yönelik şiddete yönelik hazırladığı rapora göre Fransa’da 17 Mart’ta uygulanmaya başlanan karantinadan itibaren aile içi şiddet %30 oranında arttı. Güney Kıbrıs ve Singapur’da ise yardım hatlarına gelen çağrılarda sırasıyla %30 ve %33 oranında artış oldu. Bunun yanı sıra Arjantin, 20 Mart’ta geçilen karantina uygulamasından beri aile içi şiddet için acil çağrı hatlarına gelen vakalarda %20 artış olduğunu belirtti.
Türkiye’de Mart ayı içinde 29 kadın cinayeti işlendi ve 9 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Bu cinayetlerin 20’si, evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart tarihinden, 31 Mart’a kadar olan 20 günlük süre içinde gerçekleşti. İşlenen kadın cinayetlerinin 18’i öldürülen kadınların evlerinde gerçekleşti. Bunun yanı sıra tespit edilen bilgilere göre bu kadınlardan 9’u evli oldukları erkek, 5’i birlikte oldukları erkek, 4’ü tanıdık/akraba, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i babası, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i ise kardeşi tarafından öldürüldü
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), koronavirüs salgınında uygulanan karantina önlemleri nedeniyle en az 15 milyon daha aile içi şiddet vakasının yaşanmasının öngörüldüğünü açıkladı. Örgüt ayrıca dünya genelinde on milyonlarca kadının doğum kontrol haplarına erişiminin sınırlanması yüzünden bir milyon kadar istenmeyen hamilelik görüleceği öngörüsünde bulundu.