Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından yapılan açıklamalarda yeni kadameli normalleşme sürecimiz başladı. Aylardır dört gözle beklenen kararlar sonunda esnafımızın ve vatandaşın kepenk indirdiği iş yerlerini açtı. Yarı özgürleşmeye başladık da diyebiliriz.
Bu kararlara sevinenler olduğu gibi eleştiri yağmurlarına tutulan kararlarda oldu. Halı sahalar, spor salonları, açık yüzme havuzları, lunaparklar, internet cafeler gibi birçok yer tekrardan açılacak. Aynı anda aynı masada açık alanlarında üç, kapalı alanlarında ise ikiden fazla müşteri kabul edilmemesi kaydıyla, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerinde 07.00-21.00 saatleri arasında masada servis, gel-al ve paket servis, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servisi yapılacak. Sinema salonları açıldı ama tekrar bir kararla kapatıldı. Yukarıda sayılan işyerleri dışında kalan perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, zücaciye, hırdavat, terzi, berber gibi dükkanlar, büro ve ofisler vb. işyerleri ile AVM'ler Pazar günü hariç faaliyet göstermeye başlayacak.
Gelelim bu kararlarda yer almayan ve açıklamanın ardından sosyal medyada isyan eden müzik ve eğlence sektörüne. Yaklaşık 1,5 yıldır açıldık kapandık ve bunların hepsine sağlık için sabrettik. Aylardır mesleklerini icra edemeyen birçok ünlü isim bu duruma sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla tepki gösterdi. Sosyal medyada ‘müzisyenler ne yapacak? Soruları gelmeye başlarken kimi sanatçılar ise çaldıkları müzik aletlerini parçalayarak tepki gösterdi. Müzisyenlerin yanı sıra iş yerlerinde canlı müzik vererek çalışan işletmeler ise akşam saat 22:00’da kapanacak olmalarına tepki gösterdi.
Covid-19 salgınında bu yana tüm dünya maddi olarak yıpranırken, manevi olarak ise yaklaşık 1,5 yıldır yarı evlerimizdeyiz. Bir açılıp bir kapanan kafelere, kahvelere ya da parklara çıkarak enerjimizi atmaya çalışarak eve dönüş yolunu tutuyoruz. Evet eğlenmeyi ve müziği çok özledik. Ama bu işi icra edenler mağdur kalmaya devam ediyor.
AVM’lerde tehlike yok, tıklım tıklım Pazar yerlerinde tehlike yok, park bahçelerde tehlike yok ama müzikte tehlike var. Asıl tehlike çanları, ekmeğini bu işten kazanan milyonlarca müzisyen tarafından çalınmaya başladı duyuyor musunuz? Sektör unutulmamalı. Bugün her meslek dalında olduğu gibi müzik sektöründe birçok kişi evine ekmek görünüyor ve bu sayı hiç de göz ardı edilecek rakamlar değil. Her alanda yapılan tedbirli normalleşme müzik sektörüne de gelmesi dileği ile.