Aydın’da 2018 yılında 78 kişi ‘O’ nedenle yaşamını yitirdi, bu 78 kişiden 59’u erkek, 14’ü ise kadındı.
***
Son günlerdeyse benim bizzat çocukluğunu tanıdığım Çine’den bir arkadaşım ve aynı ilçeden genç bir kardeşimiz daha hayatının baharında Hakk’a rücu etti!
***
Mesleğe ilk başladığımdan bu yana ‘O’ nedene dayalı vefat haberlerinin etik sunumu noktasında ciddi bir kaygı içerisinde olmuş ve konuda haber yazmamaya özen göstermişimdir. Mesleğimin ilk yıllarında da yazdığım haber sayısı bir elin parmaklarını bulmaz!
***
‘Werther Etkisi’nden mütevellit kopya vefatları tetiklediğine dair bir çok bilimsel veri bulunan ‘O’ nedene dayalı olarak, Aydın’da ne yazık ki basın anlamında ciddi bir sorumsuzluk olduğu aşikar!
***
Keza Çine’deki son örnek; Bir öncekinde vefatın nasıl gerçekleştirildiğine baktığımızda, ‘kopya vefat’ olduğunu tescillemektedir. Bu durumda eğer ilk vefat haberleştirilmeseydi, ikinci vefatın da yaşanmayacağına dair ciddi bir emare olarak karşımıza çıkıyor!
***
Bu özeleştiriyi meslektaşlarım adına yapıyorum çünkü geçmişte Aydın’da ne yazık ki canlı yayınla bile bu tür girişimlere ilişkin habercilik sağduyusunu aşan bazı örnekler var!
***
Efeler Belediyesi ve Aydın Tabip Odası, geçtiğimiz yıllarda ‘O’ nedenle ilgili ‘Çalışma Grubu’ kurmuş ve nihayetinde hem sosyal bir sorun, hem de Dünya Sağlık Örgütü’nce en önemli halk sağlığı sorunları arasında gösterilen bu olguya ilişkin hazırlanan rapor, kitaplaştırılmıştı!
***
Bu kitabın hazırlatılması noktasında sorumluluk üstlenen Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın hassasiyeti kenarda dursun; İlimizde diğer erklerin ve basın kuruluşlarının bu konudaki sağduyusu ve çabası ne alemde peki?
***
Esasen ben iğneyi de çuvaldızı da ‘O’ nedene dair kendimize batırmaktan yanayım!
***
Tüm meslektaşlarıma çağrım; ‘O’ nedene ilişkin haberleri azaltmaları değil hiç yapmamalarıdır!
***
Unutmayalım ki ‘Gazetecilik’ sadece toplumu bilgilendiren değil aynı zamanda toplumun çıkarlarını gözeten bir kutsal meslektir!
***