Hayat, içinde bulunduğumuz anlarda birbirine girmiş silsilelerin zihnimizde yer edinme çabasıdır. Yaşam boyu çabalarız yani duyumsadıklarımıza anlam yükleyerek zihnimizde yer edinmelerini sağlarız. İnsan anne karnından öldüğü son ana kadar hayata bir anlam atfetmeye çalışıyor. Peki bu anlamı kaybettiğimizde veya bu anlamı yükleyemediğimizde yahut bu anlamı yükleme hevesini kaybettiğimizde ne olur? Dünyada ortalama olarak her 3 saniyede 1 kişi intihar girişiminde bulunmakta; her 40 saniyede 1 kişi intihar sonucu yaşamını yitirmektedir. Bu insanların yaşamlarına son vermelerinin nedeni veya nedenleri hayata yükleyebilecek bir anlamları olmadığından mıdır veya yanlış ve çarpıtılmış anlamların cereyanının etkisinin bir sonucu mudur?
İntiharın nedenlerine şöyle bir bakacak olursak karşımıza şunlar çıkıyor:
Zihinsel Hastalıklar
Birçok zihinsel hastalık, intiharla sonuçlanabilir. Bu hastalıkların başında anksiyete, bipolar bozukluk, depresyon ve şizofreni gelmektedir.
Psikoz
Psikoz, düşünce ve duyunun ağır oranda bozulduğu zihin durumunu tanımlamakta kullanılan genel bir psikiyatri terimidir.
Düşünülmeden Alınan Ani Kararlar
Hayat seçimlerimizden ve aldığımız kararların getirileriyle bir bütün oluşturur. Bazen gereğince düşünülmeden aldığımız kararlar yaşamımızı kötü etkileyebilir. Genellikle alkol ve uyuşturucu tüketen kişiler kararlarının kötü sonuçlar doğurduğu anlarda yaşamlarına son verme dürtüsü ile hareket edebilirler.
Yardım Çağrısı
Kişi kendi sorunlarını dışarı atmak için yardım çağrısında bulunmak için intihar girişiminde bulunur.
Felsefi Nedenler ve Varoluşsal Buhranlar
Bazı zamanlarda işe kişi, mantıksal bir irdeleme sonucunda hayatın gereksiz ve anlamsız olduğu sonucuna varıp, bu yaşamı sürdürmek için bir gerekçe görememektedir.
Yapılan Bir Hata
Bu, gençleri intihara sürükleyen nedenlerin başında gelir. Bir hata yaparlar ve yaptıkları hatadan utanç veya pişmanlık duyarlar. Bunun suçluluğu ile yaşamaya devam etmeyi tercih etmezler ve yaşamlarına son verirler.
Ekonomik Sıkıntılar ve İşsizlik
Sadece gençler değil, yetişkinler de özellikle ekonomik hayatlarını etkileyen hatalı kararlar alırsa veya yolunda gitmeyen işler sonucunda intiharı seçebilirler.
Travma
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB veya İngilizce kısaltmasıyla PTSD) hastalarında intihar eğilimi fazlasıyla gözükmektedir.
Kronik Acılar ve Ölümcül Hastalıklar
Modern bilim ve tıbbın çaresi olmayan hastalıklara sahip olan kişilerde veya tedavisi olsa da uzun süre (ve hatta ömür boyu) acı ve ağrı çekmeyi gerektiren hastalıklara sahip kişilerde intihar eğilimi görülebilir.
Tüm bu nedenleri düşündüğümüzde belki de dönüp bizim hayatımızdaki anlama bakmak hem iç güdümüzü zenginleştirmek hem de kendimizin biraz daha farkına vararak yaşamı sorgulamak açısından bizlere bir şeyler katabilir.