Her sorunun bir çözümü vardır. Ama asıl olan o çözümü görebilmek ve uygulayabilmektir.
Bazen bu çözümler gözümüzün önünde durduğu halde göremeyiz, bazen de olmadık yöntemler denemek zorunda kalır ve bir türlü istediğimiz sonuca ulaşamayız. Aslında basit düşünüp, öyle soruna bakabilsek karmaşa yaratmaktan öte çözüm yaratmış olacağımız da bir gerçektir.
Yaşamda çok bilinmeyenli denklemlerden çok daha basit çözümler işin daha kolay çözülmesini getirir. Tıpkı aşağıdaki fıkrada olduğu gibi.
Beş bilim adamının başından geçtiği rivayet edilen fıkrada bakın vatandaş sorunu nasıl çözüme kavuşturmuş.
“Fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan bir heyet bir araştırma için arazide bulunmaktadır. Birden yağmur bastırır. Hemen yakındaki bir arazi evine sığınırlar. Ev sahibi bunlara bir şeyler ikram etmek için biraz ayrılır. Hepsinin dikkati soba üzerinde toplanır.
Soba yerden 1 m. kadar yukarda, altındaki dizili taşların üzerindedir. Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğine dair bir tartışma başlar.
Kimyacı, "Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakmayı amaçlamış";
Fizikçi, "Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş";
Jeolog, "Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan herhangi bir deprem anında sobanın taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak yangın olasılığını azaltmayı amaçlamış";
Matematikçi, "Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış";
Antropolog, "Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarıya kurmuş".
Bu sırada ev sahibi içeri girer ve ona sobanın yukarda olmasının nedenini sorarlar.,
Adam cevap verir:
- "Boru yetmedi."