(Dün yayımlanan yazının devamı)
III. EVLENME BAŞVURUSU, EVLENMENİN ŞEKLİ VE DİĞER ÖNEMLİ HUSUSLAR
A. Evlenme Başvurusu
Birbiriyle evlenecek kadın ve erkeğin, içlerinden birinin oturduğu yer evlendirme memurluğuna birlikte başvurmaları gereklidir. Evlenme başvurusu, evlenecek kişiler tarafından yazılı veya sözlü olarak yapılabilmektedir.
Erkek ve kadından her biri, nüfus cüzdanı ve nüfus kayıt örneğini, önceki evliliği sona ermiş ise buna ilişkin belgeyi, küçük veya kısıtlı ise ayrıca yasal temsilcisinin imzası onaylanmış yazılı izin belgesini ve evlenmeye engel hastalığının bulunmadığını gösteren sağlık raporunu evlendirme memurluğuna vermek zorundadır.
Evlendirme memuru; evlenme başvurusunu ve buna eklenmesi gereken belgeleri incelemekte ve başvuruda bir noksanlık görmesi halinde, bunu tamamlamakta veya tamamlattırmaktadır. Başvurunun usulüne uygun olarak yapılmadığının veya evleneceklerden birinin evlenmeye ehil olmadığının ya da evlenmeye yasal bir engel bulunduğunun anlaşılması halinde, evlenme başvurusu reddolunmakta ve durum, evleneceklere yazıyla hemen bildirilmektedir.
Evleneceklerden her biri, evlendirme memurunun ret kararına karşı mahkemeye başvurabilme hakkına haizdir. İtiraz, evrak üzerinde incelenip kesin karara bağlanmakta; ancak, mutlak butlan sebeplerinden birinin bulunduğuna ilişkin ret kararlarına karşı açılan davalar, basit yargılama usulüyle görülmektedir.
B. Evlenme İzni Belgesi
Evlendirme memuru; belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır.
Evlendirme memuru; evlenme koşullarının varlığının tespiti veya ret kararının mahkemece kaldırılması hallerinde, evleneceklere, evlenme gün ve saatini bildirmekte veya kişiler isterlerse, evlenme izni belgesi vermektedir. Evlenme izni belgesi, verildiği tarihten başlayarak altı ay içinde evleneceklere herhangi bir evlendirme memuru önünde evlenebilme hakkı sağlamaktadır. Bu kapsamda evlenme koşullarının bulunmadığının anlaşılması veya belgelerin verilmesinden başlayarak altı ayın geçmesi hâllerinde, evlendirme memuru evlenme törenini yapamamaktadır.
C. Evlenme Töreni
Evlenme töreni, evlendirme dairesinde evlendirme memurunun ve ayırt etme gücüne sahip ergin iki tanığın önünde açık olarak yapılmaktadır. Ancak törenin, evleneceklerin istemi üzerine evlendirme memurunun uygun bulacağı diğer yerlerde de yapılabilmesi mümkündür.
D. Evlenmenin Şekli
Evlenme; evlendirme memurunun, evleneceklerden her birine birbiriyle evlenmek isteyip istemediklerini sorması üzerine tarafların olumlu sözlü cevaplarını verdikleri anda oluşmakta ve evlilik birliği, evleneceklerin evlenme iradelerini sözlü olarak açıkladıkları anda kurulmaktadır. Evlendirme memuru, evlenmenin tarafların karşılıklı rızası ile kanuna uygun olarak yapılmış olduğunu açıklamakta ve eşlere, evlenme töreni biter bitmez bir aile cüzdanı vermektedir.
E. Dinî Tören
Hukuk sistemimiz, aile cüzdanı gösterilmeden evlenmenin dinî töreninin yapılmasına cevaz vermemiş olup; dinî törenin yapılmasını, aile cüzdanının varlığı ile ibrazına bağlı kılmıştır. Yine evlenmenin geçerli olması, dinî törenin yapılmasına bağlı bulunmamaktadır.