Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Yumuşak fırça kullanmama rağmen dişetlerim çok kanıyor, sebebi ne olabilir?
Yumuşak fırça kullanımı bazı durumlar haricinde çok da önerilmez. Çünkü aktif bir temizleme sağlanamadığı için daha çok plak birikimi ve daha çok kanama problemiyle geri döner bu durum. Orta sertlikte, düz saplı ve düz fırça kıllı bir fırçayla etkili bir temizlik yapabilirsiniz.
2- Diş taşı olmasa da dişeti kanaması olur mu?
Kanama dişlerin çok sert fırçalanması, diş ipinin çok sert kullanılması veya protezlerin yanlış kullanımı sebepleriyle meydana gelebilir. Periodontitis, lösemi, trombosit eksikliği, çok sert fırçalama, gebelik sırasındaki hormonal değişiklikler, hatalı diş ipi kullanımı, maloklüzyon (kapanış bozukluğu), sigara içme, enfeksiyon, kötü beslenme, kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, C veya K vitamini eksikliği, diyabet, kalp hastalığı gibi hastalıkları da işaret edebilir.
Gelelim bu haftaki konumuza; bu hafta gummy smile yani diğer adıyla dişeti gülüşü dişeti görünümünün fazla olduğu durumlardan ve bunu değiştirmek için ne çeşit tedaviler uygulandığını anlatacağım.
Gülerken diş etleri normalden fazla ortaya çıkan çok insan görmüşsünüzdür. Fakat bunun anatomik bir bozukluk olduğunu hiç düşünmemişsinizdir. Biz diş hekimleri, ideal bir gülümsemede diş etlerinin sadece iki milimetre kadar görünmesi gerektiğini, üç veya dört milimetreden fazla göründüğünde müdahale edilerek düzeltilmesinin daha estetik olacağını öngörürüz.
Gummy smile, pek çok sebepten ötürü oluşabiliyor. Bu nedenler şöyle sıralanabilir:
Dişleri kaplayan diş eti dokusunun aşırı büyümesi: Bu durum, dişlerinizin olduğundan daha kısa görünmesine sebep olur. Genetik faktörlerden ötürü meydana gelebileceği gibi, kullanılan bazı ilaçlardan ya da diş eti iltihabından dolayı da oluşabilir.
Hiperaktif dudak kası: Bazı üst dudak kasları, normalde fazla hareket eder. Bunun sonucu olarak, burnun altındaki cildi kontrol eden kaslar, üst dudağı yukarı doğru kaldırır. Genelde genetik bir durumdur ve çoğu insan gummy smile botox enjeksiyonu yaptırarak tedavi olurlar.
Ağız ve diş yapısının gelişimi: Dişlerin ve çene kemiğinin gelişimi de önemli etkenlerden olabilir. Özellikle üst çenedeki yapısal sorunlar gülüşün bozulmasına sebep olur. Diş telleriyle veya çıkarılabilir hizalayıcı aracılığıyla düzeltilir.
Bu şekilde görünen dişler, asıl büyüklüklerinden çok daha fazla büyükmüş gibi bir algı oluşturur. Güzel bir gülümsemeyi bozan ve gülüş estetiği ihtiyacını artıran gummy smile için kuron boyu uzatma operasyonları yapılabiliyorken, botoks uygulaması da tercih edilebilmektedir.
Tedavisi sırasında her zamanki gibi hasta özelinde planlama yapılması gerekir. Diş eti sağlığı muayene edilmeli, diş etlerinde sorun varsa öncelikle bu sorunlar tedavi edilmelidir. Aynı şekilde diş tartarlarının da temizlenmesi gerekir. Daha sonra diş etlerinin cerrahi olarak şekillendirilmesi gerçekleştirilir. Bu süreçte gingivektomi (diş eti kesimi) ve gingivoplasti (diş eti dokusunun şekillendirilmesi) işlemleri eş zamanlı olarak yapılabilir.
Diş boyu uzatılması olarak adlandırılan gingivektomi, kemik rezeksiyonu içeren veya içermeyen apikale kaydırılan flep operasyonları, bu amaca yönelik tercih edilen cerrahi tekniklerdir. Bu yöntemlerle fazla diş eti dokusu çıkarılır ve ön dişlerdeki diş eti seviyesi düzeltilir. Takiben, kuron boyları arasındaki mevcut yamukluğa müdahale edilir. Ön dişlerin uzunluğu artırılarak, diş etlerine simetri kazandırılır. Elde edilen sonuçlar, çoğu zaman yüz güldürücüdür. Üstelik, tedavi süresi boyunca ağrı duymazsınız.
Bunun haricinde botoks uygulaması da yapılabilmektedir. Nazolabial hat üzerinde bulunan belirli bazı noktalara, ince uçlu iğneler ile botulinum toksin enjeksiyonu yapılarak, mevcut diş eti seviyesinin görünürlüğüne müdahale edilir. Gummy smile tedavisinde uygulanan botoksun yan etkileri yoktur. Güvenilirliğine dair örnek vermek gerekecek olursa botoks uygulaması 35 yıl boyunca Nörolojik hastalıkların tedavisinde, 25 yıl boyunca da cilt kırışıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır ve bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Uygulama öncesinde, ilgili bölgeye anestezik krem sürüleceği için de herhangi bir ağrı hissedilmez. İşlem süresi 5 dakika kadardır ve günlük yaşama hemen dönülebilmektedir. Bu uygulamada kontrol süresi 15 gündür.
Diş eti gülümsemesi sorunu tedavi edilmediği takdirde kişi yalnızca estetik açıdan olumsuz yönde etkilenmekle kalmaz, ağız sağlığını gün geçtikçe giderek yitirebilir ve genel görüntüsü değişebilir. Diş eti sağlığının bozulmasına bağlı oluşan diş eti gülüşü ihmal edilmemeli, zaman kaybetmeden tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.
Bu problemi siz de yaşıyorsanız diş hekiminize danışmanızı tavsiye eder, sağlıklı günler dilerim.

DİĞER YAZILARI