Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-54 yaşında ortodontik tedavi görebilir miyim?
Öncelikle geçen hafta da belirttiğim gibi gerekli görüldüğü ve hasta da istediği takdirde artık ortodontik tedavi için belli bir yaş aralığı gerekliliği duyulmamaktadır. Eğer ki diş sağlığınızı bozacak herhangi bir durumun düzeltilmesi veya daha sonrasında göreceğiniz tedaviler gereği bir takım ortodontik işlemler yaptırmanız gerekiyorsa bunun için hiçbir sakınca yoktur.
2-Çocukken ortodontik tedavi görmüştüm ama bazı dişlerimde tekrar yamulmalar meydana geldi, bu tekrar tel takmadan düzeltilebilir mi?
Öncelikle ortodontik tedavinizin bu şekilde geri dönüşe uğramasının asıl sebebi bir diş hekimi tarafından saptanmalıdır. Tedavinizden sonra uygulanması gereken retainer, koruyucu plak gibi idame tedavileri uygulanmadığı için bu geri dönüş oluştuysa eğer tekrar bir ortodontik tedavi işlemi gerekliliği doğabilmektedir. Bazen tek diş hareketlerinde hareketli plaklarla bu dişin rotasyonu veya yer değişikliği düzeltilebildiği gibi artık tel takmadan şeffaf plaklarla yapılan yeni tedavi yöntemiyle de düzeltme sağlanabilir.
Gelelim bu haftaki konumuza. Bu hafta geçen haftaki konumuza biraz devam niteliğinde bir yazı oluşturdum sizler için. Geçen haftaki konudan sonra çok fazla tel tedavisiyle ilgili ve bu tedaviye alternatif başka bir tedavi olup olmadığına dair sorular geldi aslında.
Uzun bir süredir diş çapraşıklarının tedavisinde tek seçenek dişler üzerine yapıştırılarak yapılan sabit diş telleri idi. Ancak gelişen teknoloji sayesinde artık şeffaf plaklar de sağlıklı ve düzgün dişlere ulaşılabilmektedir.
Şeffaf plak tedavisi (Invisalign), ağız içinden alınan ölçüler sayesinde kişiye özel olarak üretilen şeffaf plaklar ile dişleri düzeltmek için uygulanan telsiz ortodontik tedavi yöntemidir. Bu tedavinin tercih edilme nedenlerinden biri, dişleri düzeltirken ortodontik tedavi görüldüğünün belli olmamasıdır.
Şeffaf plak tedavisinde tedavi süresince herhangi bir yiyecek kısıtlaması yoktur. Hastalar yemek yeme sırasında plaklarını çıkardıkları için istedikleri yiyecekleri yiyebilmekte ve tedavi oldukları dışarıdan anlaşılmadığı için estetik kaygı yaşamadan dişlerde düzelme sağlanabilmektedir. Ayrıca bu tedavide kullanılan şeffaf plaklar takıp çıkarılabilir oldukları için hastalar ağız hijyenlerini sağlayabilmektedirler.
Şeffaf plakları takıp çıkarılabilir olduğu için düğün, mezuniyet, iş toplantıları gibi önemli günlerde birkaç saat tedaviye ara verme imkanı sunmaktadırlar. Sert bir malzemeden üretilmedikleri için şeffaf plak tedavisi gören hastalar tedavileri süresince her türlü sporu yapabilmeye imkan tanımaktadır.
Şeffaf plak tedavisinde dişlerin alacağı son durum ağız içi tarayıcıları sayesinde, tedaviye başlamadan önce görülebilmektedir.
Peki gelelim en önemli noktaya. Bu tedavi her çapraşıklıkta ,her yaş grubundaki hastada kullanılabilir mi?
Şeffaf plak tedavisinin özellikle erişkin hastalara uygun bir tedavi olduğu düşünülse de aslında çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde çoğu diş çapraşıklıklarının tedavilerini gerçekleştirebilmektedir.
Erişkin hastalarda ayrıca uygulanacak protez öncesi ağızdaki dişlerin konumlarının düzeltilmesi de şeffaf plak sistemleri ile gerçekleşebilir. Bu sayede protez aşamasında çok daha estetik görünümler elde edilebilmektedir.
Son yıllarda yapılan gelişmelerle de ortodontik tedavinin yanı sıra çenelerde konum bozukluğu olan ve cerrahi müdahale gerektiren vakalarda da ameliyat öncesi ve sonrası dişlerin düzeltilmesinde şeffaf plakları kullanılabilmektedir.
Henüz tüm daimi dişleri sürmemiş, ağızda hem süt hem daimi dişlerin bulunduğu erken karışık dişlenme dönemindeki çocuklar için de tedaviler geliştirilmiştir.
Bunun yanında yine genç hastalarda kullanılan farklı şeffaf plak tedavileri; alt çene geriliği bulunan, bunun yanında üst dişleri önde, alt dişleri geride olan genç hastalarda dişlerin eğriliklerini düzelirken aynı zamanda alt çeneyi ve dişleri de öne doğru ilerleterek bozuk olan kapanışın bir şekilde düzeltilmesine yardımcı olmaktadır.
Tabi bu tedavi yöntemi de tel tedavisi gibi biraz uzun bir süreç gerektirebilmektedir. Etkili bir tedavi olması için genellikle plakların yemek yeme haricinde 20-22 saate kadar ağızda takılı halde bulunması; tedavinin bazen 15- bazen 30 gün aralıklarla hekim kontrolünde yürütülmesi gerekmektedir.
Tel tedavisine göre en büyük 2 avantajı az önce de bahsettiğim gibi herhangi bir yemek konusunda kısıtlamanın olmaması ve görüntüde estetik açıdan hiçbir şekilde rahatsız edici bir durumun oluşmamasıdır.
Eğer ki ortodontik tedavi görmek istiyor ama tel tedavisinden çekiniyorsanız hekiminizden bu tedavi hakkında mutlaka bilgi almanızı öneririm.
Sağlıklı günler dilerim.