Sevgili Hedef okurları,
Sizlere kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ya da yazılarımın altına yorum bırakarak ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Benim alt azı dişlerimden iki tanesi çekilmek durumunda kaldı bu boşluğa bir tane implant yapılıp dişimle köprü yapılamaz mı?
Öncelikle bu konuda pek çok farklı çalışma olsa da şuana kadar neticelenenler doğrultusunda sizi şöyle aydınlatabilirim; Dişlerimiz hassas lifler ile kemiğe bağlı yapıdalardır. Yani kemikle tamamen kaynaşmış vaziyette bulunmazlar. Bu sebeple her çene ve çiğneme hareketinde belli bir esneme kapasiteleri mevcuttur. İmplanttaki sıkıntı işe tamamen kemikle kaynaşmasından kaynaklı diş gibi esneme kapasitesinin pek de bulunmamasından geliyor. Bu nedenle protez planlaması yaparken diş ile dişi implant ile implantı bağlayarak restorasyon yapılması hem diş hem de implant sağlığınız için önemlidir.
2-Kaplamaların belli bir değişme zamanı olur mu?
Belli bir süresi bulunmamaktadır. Lakin altındaki dişlerin sağlığı, dişeti kenarı ve protez uyumu gibi farklı etkenler sebebiyle tedavi ve restorasyon yenilemesi bazen gerekli olabilmektedir. Bunun için düzenli diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmemeli ve protez bakımınıza özen göstermelisiniz.
Gelelim bu haftaki konumuza. Bu hafta diş yüzeyindeki çatlaklardan bahsedeceğim.
Mevcut doğal dişlerin daha fazla ağızda kalması için kişinin doğru diş bakımını yapması ve düzenli olarak diş kontrolüne gitmesi gerekmektedir. Bu sayede diş çürükleri erken teşhis ve daha basit uygulamalarla uzun yıllar görevlerini yerine getirebilirler. Geç müdahale edilen çürükler dişlerde madde kaybına neden olmaktadır. Dişteki madde kaybı, kanal tedavisi, kaplama gibi uzun soluklu tedaviler gerektirdiği bilinen bir gerçektir. Bazen tüm koruyucu önlemlere rağmen dişleri bekleyen tehlike “Çatlak Diş Sendromu” dur.
Çatlak dişi tanımlamak için; tamamlanmamış kırık, yeşil dal kırığı, ikiye ayrılmamış kırık gibi farklı ifadeler kullanılmaktadır. Diş Hekimliğinde en zor teşhis edilen durumlardan biri, “Çatlak Diş Sendromu” dur. Çatlak diş sendromu, diş kırıklarından ayırt edilmelidir. Kırıklar zaman içinde çatlağın yavaş yavaş ilerleyip dişi iki parçaya ayırması sonucunda oluşur. Bu durumda erken müdahale dişin kırılmasını engelleyebilir.
Dişlerimiz biz fark etmesek de çatlayabilir. Bu çatlaklar genellikle görülmez, ancak bazen derin olabilir ve gözle görülebilir. Yemekleri çiğnerken ağrı hissederseniz veya dişleriniz birden bire sıcağa ve soğuğa karşı hassaslaşıyorsa, dişiniz çatlamış olabilir. Diş çatlamasına dair hissettiğiniz ağrı, bir görünür bir kaybolur niteliktedir. Eğer dişteki çatlak çok ufaksa, diş hekiminiz çatlağı kolayca tespit edemeyebilir.
Peki çatlak dişe ne sebep olur?
Bazı olaylar ve hareketler dişin çatlamasına neden olabilir. Bazı durumlarda, sert bir objeyi veya şeker ya da buz gibi sert bir şeyi ısırmak çatlak oluşmasına sebep olabilir. Bazen stres kökenli davranışlar, örneğin diş gıcırdatmak ya da çeneyi sıkıca kenetlemek de dişleri çatlamaya daha açık hale getirebilir. Bazen, bir kaza ya da güçlü bir travma da diş çatlaklarına yol açabilir. Bunu yanı sıra; tırnak yemek, dişleri sert kullanmak (soda şişelerinin kapağını açmak gibi),dil piercingi kullanmak gibi durumlar da bu oluşuma sebep olabilmektedir.
Ağrı hissi ile gelen hastada bir çürük, dolgu ya da uygunsuz görünen hiçbir bulgu görülmeyebilir. Ağrının tam olarak hangi dişten kaynaklandığı diş hekiminin dişin bütün bölümlerine basınç uygulayarak yaptığı muayene sonucunda anlaşılır. Bir başka teşhis yöntemi ise ısırma testidir. Dişin çiğneyici kısmına pamuk rulo yerleştirilerek hastanın ısırması sağlanır. Çıplak gözle görülemeyen çatlak kısım çiğneme esnasında sinirlere baskı yapacağından hastanın vereceği tepki kısa süreli ancak şiddetli ağrı şekilde olur. Çatlak diş sendromunun bazı durumlarda tanısı o kadar güçtür ki diş çekildikten sonra kırık hattı fark edilebilir.
Peki nasıl tedavi edebiliriz?
Dişin çatlamış veya kırılmış kısmına bonding uygulaması yapılabilir, dolgu restorasyonu yapılabilir, kırık dişi tamamen kaplayan bir protezle restore edilebilir, en şiddetli durumlarda, çatlak dişin derinine nüfuz ettiğinde, kök kanal tedavisi gerekli olabilir. Daha derin ve kötü bir şekilde çatlarsa, çekilmesi de gerekebilir.
Eğer dolgu maddesi içeren bir diş kırılırsa, diş hekiminin hasarı daha iyi incelemek için dolguyu çıkarması gerekebilir.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda; özellikle buz ve patlamış mısır gibi çiğnemesi zor gıdalardan kaçınmak, dişlere zarar verebilecek alışkanlıklara son vermek, diş sıkma sorunundan kurtulmak için tedavi, spor yaparken dişleri korumak için bir ağızlık takmak gibi koruyucu önlemler almalı ve benzer şikayetleri fark ettiğinizde mutlaka hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
NİYE ÇATLAR BU DİŞLER?
Dt. Aybüke Yitim
Yorumlar
Trend Haberler
ATM'lerde büyük yenilik! Para çekme ve yatırma eskisi gibi olmayacak
Aydınlı öğretmen ülke gündemine oturdu: Velilere öyle bir mesaj attı ki…
Aydın-Denizli Otoyolu işletmecisi uyardı! Sürücüler buna dikkat etsin
5 bin TL'lik banknot hareketliliği! Birbiri ardına açıklamalar yapıldı
Sürücüler dikkat! Aydın’da sıkı yönetim ilan edildi
Aydın'da o iki ürün uçuşa geçti! Üreticiler bayram ediyor
Reklam