Sevgili Hedef okurları;
Sizlere kucak dolusu sevgilerimi iletiyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi sorularınız olursa bana mail adresimden ulaşabilirsiniz. Yazıma başlamadan önce geçen haftaki yazıma gelen bir kaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Bebeğim 2,5 yaşında anne sütü mama ve ek gıdalar dışında paketli ürün pek kullanmamaya çalışıyorum yine de ön dişlerinde siyah lekelenmeler olmaya başladı. Bunu nasıl önleyebilirim?
Öncelikle beslenme şeklinin yanı sıra ağız bakımını nasıl yaptığınız da bu hususta önemli bir detay. Anne sütü ne kadar faydalı olsa da içeriğindeki şeker oranı oldukça yüksek bir gıdadır. Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladığından itibaren sadece anne sütü kullansanız bile mutlaka diş bakımını yapmanız gerekmektedir. Küçük olduğu için fırça yerine temiz bir gazlı bez de kullanabilir en azından gece uykusundan önce diş yüzlerini temizlemenizi öneririm. Üzerinde plak birikmeye başlayan her diş çürümeye adaydır. El-kol koordinasyonu gelişimine göre de fırça kullanımınıza başlayabilir, diş hekimi kontrolleriyle de ağız bakımını yavaş yavaş aşılamaya çalışabilirsiniz.
2-Obezite diş sağlığını da etkiler mi?
Obezite ; zaten düzensiz ve aşırı beslenme kaynaklı gerçekleşen bir rahatsızlıktır. Özellikle de paketli ve işlenmiş ürünlerin, karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketiminden kaynaklı hem vücut işleyişi değişmekte hem de şeker ve asit oranı yüksek gıdalar sebebiyle diş mineniz zayıflamakta diş sağlığınızı da direk olarak etkilemektedir. Ayrıca obezitenin kalp damar sağlığını da kötü etkilemesi, diyabete zemin hazırlaması dişeti kanlanması ve dişeti sağlığını da uzun vadede kötü olarak etkileyecektir.
Gelelim bu haftaki konumuza; bu hafta sizlerle dişeti sağlığı ve sigara konusundan bahsedeceğim biraz.
Sigaranın sağlığa etkileri denince genelde akla akciğer kanseri, KOAH, kalp-damar rahatsızlıkları gibi hastalıklar gelir. Ancak sigara içmek vücudunuzun neredeyse tüm organlarını etkilediği için ağız sağlığınızın da hasar görmesi şaşırtıcı değildir.
Tüm bunlar için kullanım sıklığı ve ne kadar zamandır içiyor olmanın da etkisi elbette ki fazla.
İleri derece diş eti hastalığı(Periodontitis); mikroorganizmalar tarafından başlatılan, dişi kemiğe bağlayan liflerin ve dişe destek olan kemiğin yıkımına neden olan iltihaplı bir hastalıktır. Sigara, periodontitis için önemli risk faktörlerinden biridir. Hastalığın görülme olasılığını, yaygınlığını ve şiddetini etkiler.
Dişeti ve kemik kanlanmasını azaltması, kanamanın azalması nedeniyle de dişeti hastalıklarını maskelemesi bu rahatsızlığın fark edilmeden hızlıca ilerlemesine sebep olmaktadır.
Sadece hastalık sebebi olmaktan ziyade özellikle çekim ve implant operasyonlarında iyileşmeyi geciktirmekte, kanlanma bozukluğu yarattığı için implant kayıplarına sebep olabilmektedir.
Ağız kokusu ve ağız kuruluğuna da sebep olmakta, diş yüzeyinde sarı-kahve renkte renklenmeler oluşturabilmektedir. Ağız kuruluğu tükürüğün diş yüzeyindeki çürük önleyici etkisini de etkilediği için çürük riski de artmaktadır.
Bir diğer önemli konu da “Ağız Kanseri”. Ağız kanseri ağızdaki sağlıklı hücrelerin zamanla mutasyon geçirmesiyle ilgilidir ve bu birkaç şekilde gerçekleşebilir. Ağız Kanseri Derneği’ne göre sigara içmek, her yıl teşhis koyulan ağız kanser vakalarının çoğunda büyük rol oynamaktadır. Kaliforniya Üniversite’sinde yapılan bir araştırmaya göre, her 10 ağız kanseri hastasının 8’i sigara içmektedir. İçinize çektiğinizde tütünün içindeki zararlı kimyasallar ilk olarak ağzınız ve gırtlağınızdan geçerek akciğerlerinize ulaşır. Zamanla ve tekrar tekrar maruz kalma ile bu kimyasallar ağız boşluğunuzda değişimlere sebep olabilir ve ağız kanserine yol açabilir.
Bununla birlikte, bu önlenebilir bir hastalıktır. Sigara kullanımı ve diğer yüksek risk taşıyan davranışlardan uzak durarak ve diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret ederek ağız kanserini geleceğinizden uzak tutabilirsiniz.
Sigaranın içindeki nikotin oldukça bağımlılık yapan bir maddedir. Bu yüzden de sigarayı bırakmak kolay değildir. Yine de, sigara kullanıcıysanız, sigarayı bırakmak genel sağlığınızı iyileştirmek adına önemli bir adımdır.
Sigarayı bırakmak çok zor olacağı için çoğu insan desteğe ihtiyaç duyar. Diş hekiminizle sigarayı bırakma isteğiniz hakkında konuşabilirsiniz. Sigarayı bırakma planınızı yaparken, ağız ve dişlerinizi olabildiğince temiz tutmak bir teşvik olabilir. Sık sık florürlü diş macunu ile diş fırçalamak ve diş ipi ile temizlik yapmak diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının önüne geçebilir; ve tartar ya da başka lekeler ile ilgili sorunlarınız için hekiminiz önerdiği ürünlerle temizleme işlemi yapabilirsiniz.
Sigaranın ağız sağlığına olan zararlarını artık bildiğinize göre, sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç olmadığını unutmayın.
Sağlıklı günler dilerim.