TÜİK verilerine göre sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 5,1 azaldı. Bu veriye baktığımızda zaten sanayi üretiminde yeterli seviyede olmadığımız ortadayken bir de düşüşle karşılaşmamız sektörlerin ciddi bir daralma içerisinde olduğunu gösteriyor. Sanayi üretimi yapan işletmelerin zor durumda olduğu aşikâr. Bu durumun toparlanma süreci de maalesef biraz uzun sürecek gibi. Yükselen maliyetlerle rekabet gücü azalan sanayici hem iç piyasada hem de dış pazarlarda ciddi kayıplar yaşıyorlar.
Sanayide üretimin azalması, perakende sektöründe satışın azalmasından daha kötü bir tablo ortaya koymaktadır. Çünkü perakende sektöründe değişken işletme maliyetleri sanayi sektörüne göre daha hızlı ve kolay bir şekilde kontrol edilebilmektedir. Daralmada yaşanan kayıplar işlerin açılması ile hızlıca telafi edilebilmektedir. Sanayi sektöründe durum pek de öyle olmuyor. İmalathanelerde sipariş olsa da olmasa da çoğu maliyeti kısma, eksiltme imkânınız bulunmuyor. Hammadde stok maliyetleri ve mamul stok maliyetleri kısa sürede hızlı müdahaleye izin vermemekle birlikte bu maliyetler işletmelere ciddi mali yükler oluşturabilmektedir. Üretimin azalması ile işçilik maliyetlerinin de üretilen mamulün maliyetlerine etkisi artmaktadır. Sanayi işletmelerinde işçi azaltmak da kolay bir yol değil. Çünkü maliyetleri azaltmak için vazgeçmek zorunda kaldığınız her bir çalışanın yerine üretimi artırmak için hemen yenisini bulmak her zaman mümkün olmayabilir. Bu sebeple üretim atölyelerinde çok büyük bir zaruret olmadıkça işçi çıkarmak büyük bir risk oluşturacaktır.
Aynı zamanda sanayi üretimi yapan her bir işletmenin doğrudan ya da dolaylı olarak bağ kurduğu onlarca sektör bulunmaktadır. Bir sektördeki daralma, bağlı bulunduğu onlarca işletmeyi de olumsuz etkilemektedir. Bütün bunların yanında kredi maliyetlerinin yüksek olması finansmanını bankalardan sağlayan işletmelerin enflasyon ve döviz yükselişi ile artan maliyetlerini beklenenden daha fazla artırmaktadır. Bilançolarda yer alan finansman maliyetlerinin son iki senedir bütün işletmelere çok ciddi bir yük getirdiği gözlemlenmektedir.
Bunlar sanayi üretiminin düşmesi tehlikesinin yani buzdağının görünen ve bilinen yüzü. Sanayi üretiminin düşmesi ile daha birçok olumsuz tablo bizleri beklemektedir. Sanayi üretimi bir ülkenin ekonomik bekası ve gelişmişlik göstergesi açısından son derece önemlidir. Yüksek seyreden faizler ve dövizdeki artışın devam etmesi önümüzdeki günlerde sanayicileri daha da zor günlere gebe bırakmaktadır. Acil ve üretimi artıracak önlemler alınmalı ve sanayiciler rahat bir soluk almalıdırlar. Bir hastalığı tedavi etmekten daha kolay ve ucuz olanı, hastalığı önleyici tedbirler almaktır. Hasta olup yatağa düşmeden beklenen tedbir paketlerinin açıklanması ve piyasalara can gelmesi ümidiyle hoşça kalın, sağlıkla kalın.