Malumunuz bu aralar her yönden yoğun bir gündem içerisindeyiz. Futboldan siyasete, dış politikadan ekonomiye kadar gündem hayli yoğun bu aralar. Bu yoğunluk en çok biz yazarların işine yarar aslında. Çarpıcı konu bulmak daha bir kolay olur. Ben de bu gün bu yoğun gündem arasında sizlere birtakım veriler derledim.
Döviz malumunuz hareketli günler yaşıyor. Dolar artarken avro dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Her yükselişte yeniden rekor tazeleyen dolar, haftaya 6,14 seyrinde başladı. Daha da yükselmesi muhtemel.
Geçtiğimiz günlerde merkez bankasının faiz indirme kararına karşılık ticari krediler ve tüketici kredilerinde bankalar hızlı bir reaksiyon göstererek faizleri indirdiler. Bankalar kredi kullandırma konusunda çok istekliler. Piyasaya nakit girişi için önemli bir konu
Altın hepimizin malumu yükselişte. Haftaya da yükselişine hız kesmeden devam etti. Çeyrek altın 527 lira ile haftaya başladı. Altın, korona virüs ve sınırdaki karmaşa devam ettiği müddetçe artmaya devam eder gibi görünüyor.
İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen bir panel neticesinde yayınlanan raporda İnşaat, ticaret ve finans alanında büyüme beklentileri negatif çıkarken en pozitif sektör ise turizm oldu. Raporda turizm sektörüne ilişkin beklentiler 1. Ve 2. Çeyrekte artmış vaziyette.
TÜİK raporlarında da inşaat sektöründeki beklentiler olumsuz yönde çıktı. İnşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 78,9 iken, Şubat ayında %5,7 oranında azalarak 74,5 değerini aldı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi %5,1 azalarak 88,5 oldu. Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi ise %6,5 azalarak 60,4 değerini aldı.
Yine TÜİK’ten inşaat sektörü ile ilgili çok ilginç bir rapor yayınlandı. TÜİK verilerine göre, belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2019 yılında bir önceki yıla göre, bina sayısı yüzde 48,3, yüzölçümü yüzde 52,4, değeri yüzde 43,8, daire sayısı yüzde 53,9 azaldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yapılan açıklamaya göre, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1799 iş yeri tarafından şubat ayı İktisadi Yönelim Anketi'ne verilen yanıtlar değerlendirildi. Anket sonuçlarına göre, imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı, şubatta bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 76'ya ulaştı.
Daha birçok verinin ışığında ekonomideki genel görünümün durağan durumdan hareketli bir konuma geçtiğinin bir göstergesi. Bazı sektörlerdeki negatif yönlü hareket bazı sektörlerde pozitif olarak karşımıza çıkarken bu durumu dalgalanma olarak değerlendirebiliriz. Durgunluğun bitişi olarak değerlendirebileceğimiz dalgalanma, dikkatli olunmazsa daha büyük zararlar verebilir.
Krediler umut verici lakin yüksek faizli dönemde finansmanını kredi ile karşılayan ve çoğu zarar eden işletmeler için bir düzenlenme çıkarılması gerekmektedir. Bankalar yeniden iyi bir konum almış vaziyette.
Dikkat edilmesi gereken bir dönemden geçiyoruz. Dalga boyları yükselmeden gemimizi güvenli limanlara yanaştırmamız gerekiyor.
Sağlıkla kalın, hoşça kalın.
YOĞUN GÜNDEMDEN ÖZET BAŞLIKLAR
LÜTFİ ÖZKAL
Yorumlar
Trend Haberler
ATM'lerde büyük yenilik! Para çekme ve yatırma eskisi gibi olmayacak
Aydınlı öğretmen ülke gündemine oturdu: Velilere öyle bir mesaj attı ki…
5 bin TL'lik banknot hareketliliği! Birbiri ardına açıklamalar yapıldı
Aydın-Denizli Otoyolu işletmecisi uyardı! Sürücüler buna dikkat etsin
Sürücüler dikkat! Aydın’da sıkı yönetim ilan edildi
Aydın'da o iki ürün uçuşa geçti! Üreticiler bayram ediyor
Reklam