Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurulan Aydın İl Afet Risk Azaltma Planı’nı detaylı olarak inceleme imkanı buldum.
***
Bu noktada Aydın’daki kamu kurum ve kuruluşlarının sorumlu olduğu eylemlere de uzun süreliğine göz gezdirdim.
***
Planda merkezi Efeler olan 7.00 şiddetindeki bir olası deprem tahminlerine göre, il genelinde 33 binden fazla binanın yıkılacağı, sağlıktan ulaşıma, iletişimden barınmaya kadar çarpıcı bir şekilde hayatın nasıl duracağı detaylı olarak ele alınmış.
***
Açıkçası planda Aydın’da senelerdir ihmal edilen konular da tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilmiş vaziyette.
***
Zira; ‘Yaşadığımız şehri güvenli hale getirerek can ve mal kayıplarını en aza indirmek’ hedefi doğrultusunda saptanan sorumlu kuruluşlar ve belirlenen süreçlere bakıldığında madde madde tüm eylemler de sıralanmış. Bu eylemlere dönük yapılması gerekenler esasında çok uzun senelerin ihmalkarlığını da kapsıyor ancak henüz çok geç değil!
***
Bu eylemlerin ilkinin ne olduğunu konuyla ilgili olarak geçtiğimiz gün yazdığım haberde kaleme almıştım; Aydın İl Deprem Master Planı’nın hazırlanması.
***
Açıkça bu konu çok önemli. Öyle üzerinde bir ara yaparız deyip geçiştirilecek bir konu değil!
***
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in, 2020’de bu konuda ciddi uyarısı var!
***
Çünkü hakikaten Türkiye'deki birçok ilde 7.6'ya varan depremlerin olabileceği bir gerçek ve Aydın, içinden geçen fay hatları bakımından da haritamızda tehlikeli bölgede yer alıyor.
***
Bu nedenle de Aydın’daki tüm kurumlarıyla hatta tüm siyasilerinin paydaş bir sağduyuyla ortak masada kenetlenip ciddi bir deprem seferberliğini ele alması da şart.
***
Nasıl ki geçtiğimiz yıl Çine’ye bağlı Akçaova Mahallesi'nde yangın söndürme çalışmalarını yürütmek için oluşturulan koordinasyon merkezinde, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un başkanlığında, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş ile Bekir Kuvvet Erim, ilk kez bir araya geldiyse deprem seferberliği için de yarın çok geç olmadan aynı masa etrafında buluşmalıdır.
***
Netice olarak; Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin başta İl Deprem Master Planı olmak üzere sorumlu olduğu eylemlere yönelik çok sayıda destekleyici kurum da yer alıyor. Bu kurumların depremle ilgili hayati sürece ilişkin siyasi saikler gözetmeksizin elini taşın altına koyarak ABB ile paydaş bir sağduyu geliştirmeleri gerekiyor!
***
Umarım; Aydın’da ilk kez geçtiğimiz yıl hepimizin yüreğini dağlayan yangınlar vesilesiyle bir araya gelen siyasilerimiz, deprem seferberliği konusunda da Aydın için çok geç olmadan yuvarlak bir masa etrafında buluşabilir ve ortak stratejiler geliştirebilirler.
***