Aydın’da istihdam sorunu artan nüfusla birlikte gelecek projeksiyonunu da hesaba katarak baktığımızda çözüme dönük olarak adeta tıkanmış durumda.

Zira gelecekte otomasyon ve robotik yazılımların daha da yaygınlaşmasıyla beraber işgücü anlamında gazete muhabirliğinden tutun kasiyerlere kadar bir çok meslek erbabı da ciddi tırpan yiyeceğe benziyor.

Biz yine de iyimser düşünelim ve karamsar gelecek tablolarını bir süre daha görmezden gelelim ancak görünen köy ortada!

Esasen dönemsel olarak bazı odalarımızın il genelinde istihdamı artırmak ve ara eleman ihtiyacını karşılamak için mesleki eğitim işbirliği noktasında meslek liseleri eliyle başlattığı lokal ve kısa vadeli çözümler de ne yazık ki kalıcı olmamakla birlikte gerçek ve doğru çözümü sağlama konusunda da yeterli gelmiyor.

Aydın’dan yaz dönemlerinde Marmaris, Bodrum, Antalya gibi illere turizm personeli olarak çalışma amaçlı giden gençlerimiz de sayısal anlamda bakıldığında azımsanmayacak kadar fazla.

Bu kapsamda Aydın’da halihazırda eldeki verilere göre 18 bine yakın işsiz olduğunu hesaba katarsak, işsiz sayımızın neredeyse küçük ölçekli bir ilçemizi kapsadığı da net olarak gözlerimizin önünde öylece duruyor.

İldeki sektör temsilcilerinin artan enflasyonla birlikte yer yer işçi çıkardıklarını da zaman zaman duyuyoruz. Keza pandemi döneminde de ciddi sayıda çıkartılan işçi olduğunu da biliyoruz.

Yılbaşında yeniden güncellenecek asgari ücretteki artışın işsiz sayısının daha da çoğalmasına değil esasen işsizliğe bir çözüm olması noktasında beklenti de zaman zaman işverenler tarafından dillendiriliyor ancak hayat pahalılığı da herkesin malumu.

Bu paydadan bakarsak, çalışanların maaş beklentisi de geçtiğimiz yılki kadar olmasa da 7 bin 500 – 8 bin liradan aşağıda değil!

Pekala ildeki istihdam sorununa kısa vadeli değil de uzun vadeli çözüm sağlama amaçlı olarak ilimizdeki erklerin herhangi bir projesi, çalışması ya da en ufak bir derdi var mı?

Bazıları hariç böyle bir derde dönük en ufak bir çalışma olmadığına göre, Aydın’ın işsizlerinin de esasen sahipsiz olduğunu söyleyebiliriz.

Hasbelkader İŞKUR’un, işbaşı eğitim programı ya da doğrudan işe yönlendirme gibi faaliyetlerinin dışında, ildeki istihdama ne denli katkı sağladığı da bu açıdan bakarsak muamma olarak gözüküyor.

İşsizleri azaltıp istihdamı artırma noktasındaysa yapılması gereken Aydın’ın erklerinin bir an önce ortak masa etrafında buluşup ile yeni yatırım gelmesi ve bu payda da geleceğe dönük makro vizyon geliştirilmesine dönük elini taşın altına koymasıdır!

DİĞER YAZILARI